EPJO | Educatief Programma Jongeren

epjo programma

Het programma

Sinds de lancering in 2012 is EPJO exponentieel gegroeid vanuit zijn Amsterdamse oorsprong naar een landelijk opererend programma dat op honderden scholen wordt aangeboden voor leerlingen tussen de 11 en 18 jaar. Het hoofddoel van het programma is om kinderen te begeleiden bij het maken van de juiste keuzes, het ontwikkelen van normen en waarden, en het bevorderen van positief gedrag. EPJO streeft ernaar om jongeren bewust te maken van de mogelijke gevolgen van verkeerde keuzes en hen te helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden die hen beschermen tegen misdaad en negatieve invloeden.

Interactieve workshops

Tijdens het EPJO-programma brengt een ervaren agent een bezoek aan de klas en behandelt belangrijke thema’s zoals diefstal, pesten, geweld, het maken van keuzes en de gevaren van sociale media en radicalisering. De interactieve sessies bieden de kinderen de mogelijkheid om direct antwoord te krijgen op hun vragen en hun eigen ervaringen te delen. Er wordt gebruik gemaakt van rollenspellen en beeldmateriaal om de boodschap te versterken.

LWB_2880
ervaringsdeskundige epjo

Ervaringsdeskundige

Een optioneel onderdeel van het programma is dat een ex-gedetineerde in de klas komt om te delen hoe verkeerde keuzes zijn toekomst in negatieve zin hebben beïnvloed. Met deze boodschap worden de kinderen bewust gemaakt van de manieren waarop ze dit kunnen voorkomen. De ervaringsdeskundige maakt visueel hoe slechte keuzes een leven negatief kunnen beïnvloeden. De kinderen krijgen de kans om de ex-gedetineerde allerlei vragen te stellen, waardoor ze daadwerkelijk inzicht krijgen in de gevolgen van misdaad.

Pesten & Sociale media

Social media is een krachtig middel waarmee kinderen veel mensen kunnen bereiken en verschillende inhoud kunnen delen, waarbij likes een boost kunnen geven aan hun zelfvertrouwen. Helaas heeft social media ook een duistere kant, met online criminaliteit en pesten als nadelige aspecten. Om de kinderen bewust te maken van deze gevaren, wordt een op maat gemaakte film gebruikt die het verhaal van de wijk- of jeugdagenten ondersteunt. Deze film richt zich specifiek op de risico’s van social media.

pesten en sociale media
Peter Faber

Positieve afsluiting

Elke EPJO-les wordt op een positieve manier afgesloten. De agent deelt bijzondere ervaringen uit zijn vak en laat het menselijke gezicht van de politie zien. Indien gewenst kan er een speciaal gemaakte film worden getoond. Als blijk van erkenning en motivatie ontvangt elk kind een levenslang geldig kampioenspaspoort met een inspirerende boodschap die aansluit bij het motto van de Peter Faber Stichting: ‘Ik kan het, ik wil het, ik doe het… NU!’. Deze afsluiting van de les zorgt voor een gezamenlijke succeservaring en benadrukt het positieve en constructieve karakter van het programma.

Optionele onderdelen: radicalisering en rechtbankzitting

Als optioneel onderdeel biedt EPJO een unieke kans voor de leerlingen om een bezoek te brengen aan de rechtbank. Tijdens dit bezoek zijn ze getuige van een no-nonsense strafzaak, waarbij een rechter, officier van justitie en een verdachte aanwezig zijn. De aanwezige kinderen worden ondubbelzinnig geconfronteerd met de gevolgen die verkeerde keuzes met zich meebrengen. Daarnaast is het mogelijk om extra aandacht te spenderen aan radicalisering. Geloof mag nooit een reden zijn om andere mensen pijn te doen. Dit verhaal wordt verteld door een moeder van Marokkaanse afkomst; Aicha, die als geen ander de juiste snaar weet te raken bij de doelgroep zonder dit op een dogmatische manier te doen.

rechtbankzitting
Schermafbeelding 2023-07-09 om 13.21.34

Meld uw school aan voor EPJO.

Geef uw leerlingen de beste start in het leven door ze te voorzien van cruciale kennis en vaardigheden op het gebied van misdaadpreventie. Door deel te nemen aan EPJO investeert uw school in een veilige toekomst voor alle leerlingen.